Mesopotamija

više destinacija, Turska

već od 1090€

Opis destinacije

Međurečje ili „Zemlja između dve reke“, područje je jugozapadne Azije poznato kao Mesopotamija. Mespotamija obuhvata ravan između reka Tigra i Eufrata, u Iraku i Siriji, rečne ravnice, okolna nizijska područja čije granice čine Arapsku pustinju na zapadu i jugu, Persijski zaliv prema jugu, te planine Zagros i Kavkaz prema severu. Baš na ovom mestu su se razvile mnoge stare civilizacije kao što su Sumer, Vavilon, Asirija, Akad, itd. Neki od najranijih primera pisanja u svetu su pronađeni u ovoj regiji, a tu su nastali i prvi gradovi. Zato Mesopotamiju s pravom nazivaju „kolevka civilizacije“. Mardin, prestonica istoimene provincije, čuven je po svojoj arhitekturi i zidinama starog grada, oker boje, koje datiraju iz jedanaestog veka. Šetnjom uskim kamenim ulicama, tunelima, stepenicama osetićete miris cimeta, pistaća, badema i urme. Gaziantep, šesti je po veličini grad u Turskoj, prestonica je turske gastronomije, a poznat je i kao grad sa najvećim muzejom mozaika na svetu.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Avion
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
MISTIČNA MESOPOTAMIJA
Polazak/povratak: 01 – 08/10/2022. 
8 dana (7 noćenja) – avionom

Cena - 1090 €

CENA PUTOVANJA PO OSOBI U EVRIMA
(Plaćanje u dinarima po zvanicnom kursu Narodne Banke na dan uplate)

Jedinstvena cena putovanja obuhvata:
- Prevoz putnika redovnom linijom kompanije Turkish Airlines na relaciji Beograd – Istanbul –Mardin- Gaziantep – Istanbul - Beograd;
- Aerodromske takse za let Turkish Airlines u iznosu od 201.37 evra (EUR  154.00-YR , EUR    4.48-LG, EUR 0.98-RF, EUR 17.13-RS, EUR 0.22-RS, EUR 3.00-M6, EUR 20.00-TR, EUR 1.56-VQ) po osobi. Aerodromske takse podložne su promenama i uplacuju se u poslovnicama agencije u dinarskoj protivvrednosti pre polaska na putovanje;
- Grupni transferi autobusom prema programu;
- noćenja u izabranom smeštajnom objektu na bazi noćenja sa doručkom (Mardin / 2 noći, Šanliurfa / 2 noći, Adijaman / 1 noć, Gaziantep / 2 noći);
- Usluge lokalnog vodiča na srpskom jeziku i troškove organizovanja putovanja;
- Standardni prtljag je prtljag čija težina ne prelazi 23 kg i 8 kg ručnog prtljaga;
Troškove organizacije putovanja.

U cenu aranžmana nije uračunato:
- Međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa Covid 19 pokrićem,
- Fakultativni izleti i ulaznice za lokalitete,
- Individualni troškovi putnika 
RAYMAR HTL 5* Mardin www.raymarhotels.com.tr ili sličan
ŞEHRAZAT KONAĞI Şanlıurfa www.sehrazatkonagi.com ili sličan
WHITE STAR HTL 4* Adiyaman www.whitestar.com ili sličan
THE GREEN PARK HTL 5* Gaziantep www.thegreenpark.com ili sličan 

DAN 1
BELGRADE
(01.10.2022.) BEOGRAD – ISTANBUL - MARDIN Sastanak putnika na aerodromu Nikola Tesla, kod šaltera Kontiki (707) u 07:15 časova. Poletanje za Istanbul u 09:15 časova, let TK1082. Sletanje na aerodrom u Istanbulu u 12:05 časova po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja za Mardin u 16:55 časova, let TK2676. Sletanje u Mardin u 18:50 časova. Transfer do hotela. Noćenje.

DAN 2
MARDIN
(02.10.2022.) MARDIN – MIDJAT – MANASTIR MOR GABRIEL – MARDIN Doručak. Odlazak do grada-muzeja Midjat. Obilazak starog jezgra poznatog po arapskoj arhitekturi, kao I najviše tačke grada Konuk Evi. Poseta manasturu Svetog Gabrijela, jednog od najstarijih hrišćanskih manastira u svetu. Povratak u Mardin. Obilazak grada smeštenog na brdu iznad reke Tigar sa čijih vrhova se pruža pogled na brojne minarete, palate i predivnu okolinu. Šetnja Mardinom čiji su simboli dve stare džamije, u seldžučkom stilu, i kupole jedne od dve velike srednjevekovne medrese sve iz 14. veka. Poseta džamiji Ulu, koja datira iz 11. veka koja je poznata je po dekoracijama u persijsko- iranskom stilu sa primesama vizantijske i osmanlijske arhitekture. Slobodno vreme za uživanje I šetnju kamenim ulicama ovog prelepog grada. Noćenje.

DAN 3
SANLIURFA
(03.10.2022.) MARDIN- MANASTIR DEJRUL ZAFARARAN- GOBEKLI TEPE- ŠANLIURFA Doručak. Obilazak jednog od najpoznatijih pravoslavnih manastira u ovom delu Turske, manastira šafrana Dejrul Zafraran, sazidanog 493 godine. Odlazak do arheološkog nalazišta Göbekli Tepe (“trbušasto brdo”), lokaliteta za koje se veruje da je jedno od najstarijih svetilišta na svetu. Datira iz perioda oko 9000 god p.n.e. Zbog specifičnih spomenika, koje su podigli lokalni lovci,u obliku slova T, I reljefa sa životinjskim likovima, postaje 2018. godine deo Uneska. Nastavak putovanja prema Šanliurfi. Na putu do grada koji je u Bibliji poznat kao grad Urfa, vožnja pored reke Eufrad nedaleko od prve brane izgrađene u Turskoj pod imenom Ataturk. Smeštaj u hotel. Noćenje.

DAN 4
SANLIURFA
(04.10.2022.) ŠANLIURFA – HARRAN – ŠANLIURFA Doručak. Obilazak biblijskog grada Harana u kome su prema predanju iz raja prognani Adam I Eva, poznatog kao i kulturno i religijsko središte Mesopotamije, sedišta najstarijeg univerziteta u ovom delu sveta, I grada u kojem je po jednoj od teorija nastao broj 0. Obilazak grada poznatog i po veoma karatkerističnim kućama kružnog oblika od opeke. Veruje se da ove kuće pripadaju starom lokalnom Bantu narodu koji naseljava Mesopotamiju. Povratak u Šanliurfu i obilazak staroj gradskoj jezgra. Ovaj ne toliko poznati grad fascinira sve posetioce svojom arhitekturom, kao i hrišćanskim islamskim I jevrejskim nasleđem. Grad je jedan veliki muzej na otvorenom sa velikim brojem religiskih objekata, starim moćnim zidinama, i živopisnim bazarima. Nazivaju ga i „gradom proroka“, jer su u njemu živeli proroci poput Avrama, Jakova, Jobe i Elihe. Poseta antropološkom muzeju u kome se nalazi, najstariji kip na svetu. Obilazak pećine u kojoj je rođen prorok Avram zatim odlazak do čuvenog simbola grada, velikog bazena pod imenom Balikligol, mesta gde je prema predanju kralj bacio Avrama u vatru. Slobodno vreme. Povratak u Šanliurfu. U večernjim satima fakultativni odlazak na anadolijsko veče sa plesom i muzikom. Noćenje.

DAN 5
ADIYAMAN
(05.10.2022.) ŠANLIURFA-NEMRUT-ADIJAMAN Doručak. Odlazak na planinu Nemrut. Vožnja do sela Kahta koje je polazna tačka za uspon. Planina Nemrut svoje ime dobila je zahvaljujući uzdignutim mističnim statuama vladara za koje se pretpostavlja da predstavljaju kraljevsku grobnicu Antioha I Komagenskog iz prvog veka p.n.e. Same statue prikazuju grčko-persijski panteon božanstava. Sa visine od 2.150 m pruža se neverovatan pogled. Nastavak putovanja prema Adijamanu. Smeštaj u hotel. Noćenje

DAN 6
GAZIANTEP
(06.10.2022.) ADIJAMAN-HALFETI-GAZIANTEP Doručak. Nastavak vožnje prema reci Eufrat I poseta mestu Eski Halfeti koje je poznato kao potopljeno selo, nakon gradnje velike brane 2000 godine. Nakon potapanja ovo selo postaje veoma poznato kao mesto gde su se snimali kadrovi brojnih filmova a zbog posebne atraktivnosti, brodovi krstare veštačkim jezerom. Krstarenje brodicem kroz klisuru reke do sela Savasan poznatog po cuvenoj potopljenoj Batik Džamiji čiji miraret viri iz jezera. Nakon krstarenja nastavak vožnje prema muzeju Zeugma. Poseta jednom od najvećih muzeja mozaika na svetu – Zeugma koji se nalazi uz reku Eufrat. Ovaj arheološki lokalitet se prostire na površini od 30 hiljada metara kvadratnih i otvoren je 2011. godine. Čuveni mozaici među kojima se ističu, Dionisius, Posejdon kao i najpoznatiji mozaik Ciganka, su remek dela rimske umetnosti koje su stari Rimljani koristili kako bi ukrašavali gradske puteve kao I dvorišta svojih palata. Nastavak putovanja prema mestu Biredžik, koje je poznato po specijalnom rezervatu ptica. Dolazak u Gaziantep. Smeštaj u hotel. Noćenje.

DAN 7
GAZIANTEP
(07.10.2022.) GAZIANTEP Doručak. Obilazak Gaziantepa, grada koji je poznat po kulturnom nasleđu, dobroj hrani i ‘’najboljim’’ baklavama na svetu. Obilazak starog dela grada: ostaci stare gradske tvrđave građene za vreme imperatora Justinijana, šetnja pored starog bezistana, čuvene zanatlijske ulice Kanber sokak, stari bazar poznat po dobroj kupovini, i panorama brojnih džamija, nekadašnjih crkava od kojih je najpoznatija, Kendirli Kilisesi, koju je podigao Napoleon III, 1860. godine. Slobodno vreme za ručak i uživanje u nekoj od mnogobrojnih poslastičarnica sa baklavama zbog kojih je Gaziantep dobio UNESCO-vu zaštitu kao jedan od najkreativnihih gradova sveta. U gradu se nalazi preko 170 radnji u kojima se proizvode i prodaju baklave. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 8
BELGRADE
(08.10.2022.) GAZIANTEP – ISTANBUL – BEOGRAD Doručak. Slobodno vreme do polaska na aerodrom. Let za Istanbul TK2223 u 14:45h. Dolazak u Istanbul u 16:30h. Nastavak putovanja za Beograd u 18:50 let TK1083 i dolazak u Beograd u 19:50h.
Uplata akontacije od najmanje 15% od ukupne cene aranžmana prilikom prijave, 60 dana pred put ukupno 35%, 45 dana pred put ukupno 50% , a ostatak najkasnije 30 dana pre polaska na put:
- gotovinski
- čekovima građana do 6 mesečnih rata.
- platnim karticama (Master, Visa, American Express, Maestro i Dina).
- Avans od najmanje 40% od ukupne cene aranzmana prilikom prijave, ostatak najkasnije 15 dana pre polaska na put.

KT

Egipat

Odmor na Crvenom moru

Zimovanje

Hotelski i apartmanski smeštaj